Interview Catharina Kuipers

Op bezoek bij... Catharina Kuipers!

Catharina Kuipers is actief in zowel de dressuur als springsport en traint paarden op verschillende niveaus. Catharina geeft sinds 2019 met veel enthousiasme les tijdens de Instructieweken. Ook dit jaar zal Catharina weer aanwezig zijn, maar wie is Catharina Kuipers? Lees snel verder om Catharina beter te leren kennen!

Even voorstellen
Mijn naam is Catharina Kuipers, 33 jaar en ik ben dressuur amazone. Naast mijn werk als docent heb ik mijn eigen bedrijf: CK Training. Mijn werk bestaat voornamelijk uit het geven van paardrijlessen en bootcamp trainingen. Daarnaast heb ik sinds kort een hele leuke samenwerking met Sophie van der Vegt. Zij is gespecialiseerd in houding en zit en werkt bijvoorbeeld met de equisimulator. Samen organiseren we trainingsdagen en cursussen waarin we onze kennis bundelen en de verschillende aspecten van het paardrijden aan bod laten komen. Op deze manier hopen we het beste in paard en ruiter naar boven te kunnen halen.

In 2010 behaalde ik mijn eerste instructeursdiploma op niveau 2 en in 2019 heb ik het diploma gehaald voor instructeur wedstrijdsport dressuur. (niveau 4). Ook heb ik in 2019 het diploma gehaald voor basis fitnesstrainer omdat mijn passie niet alleen bij het paardrijden maar ook bij sport in het algemeen ligt. En omdat ik vind dat stilstaan achteruit gaan is ben ik steeds bezig om mezelf verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te ontdekken die ik vervolgens weer toe kan passen tijdens mijn paardrijlessen.

.

.

Hoeveel paarden train je op het moment?
Op dit moment rijd ik met mijn paard Z2 dressuur. Daarnaast doe ik sinds kort mee aan het project eigenaar zoekt ruiter waarvoor ik verschillende paarden (verder) op ga leiden en uit ga brengen in de wedstrijdsport.

Wat vind je belangrijk tijdens de training?
Bewustwording vind ik een heel belangrijk onderdeel van paardrijden. Zodra je je bewust bent van je inwerking op het paard kun je veel gerichter gaan trainen.

Wat vind je belangrijk tijdens het les geven?
Inmiddels hou ik me alweer meer dan 10 jaar bezig met het geven van paardrijlessen. In mijn lessen staat plezier en vertrouwen voorop! Mijn doel is om vanuit je gevoel op een consequente en eerlijke manier het beste in jou en je paard naar boven halen.

Wat wil je graag nog bereiken in de paardensport?
Zelf vind ik het erg leuk om paarden op te leiden en mezelf steeds te blijven ontwikkelen dit hoop ik dan ook nog een lange tijd te mogen doen.

Hoe bereid je je voor op wedstrijden?
Ieder paard is verschillend, dit is dan ook voor elk paard weer anders. Ik zorg ervoor dat ik goed voorbereid ben en dat alle onderdelen thuis goed bevestigd zijn zodat ik weet hoe ik de proeven moet rijden. Daarnaast werk ik aan de ontspanning, zodat we in de ring goed kunnen presteren.

Heb je nog tips voor iedereen die iets wil bereiken in de sport?
Geniet van de sport en train met een consequente en eerlijke manier met je paard.

Waarom zouden mensen mee moeten doen aan de Paard & Ruiter Instructieweken?
Wat ik zo leuk vind aan de instructieweken is het enthousiasme en fanatisme van de deelnemers. Ze doen natuurlijk niet voor niks mee aan deze week en zijn erg leergierig. Waardoor je in korte tijd veel resultaat kunt boeken.

Menu