Interview Elsemiek van Schaverbeke

Op bezoek bij... Elsemiek van Schaverbeke!

Elsemiek van Schaverbeke geeft al meerdere jaren met veel plezier les tijdens de Instructieweken. Ook dit jaar zal Elsemiek van Schaverbeke dit weer doen, maar wie is Elsemiek van Schaverbeke? Lees snel verder om Elsemiek beter te leren kennen!

Even voorstellen
Mijn naam is Elsemiek van Schaverbeke en ik ben 30 jaar. Ik heb de opleiding paardenhouderij van AOC de Groene Welle gedaan. Daarna ben ik veder gaan studeren en heb de Orun instructeursopleiding gedaan, deze heb ik t/m niveau 4 succesvol afgerond. Sinds 2014 heb ik mijn eigen bedrijf waar ik lessen verzorg. Ook geef ik les op een aantal verenigingen en geef ik privelessen bij mensen thuis. Daarnaast heb ik verschillende paarden opgeleid naar het Z2. Sinds kort heb ik mijn diploma behaald voor de opleiding van het ICPBC International College Professional Bitfit Consultant. Hierdoor ben ik meer te weten te gekomen over verschillende aanleuningsproblemen. Komt dit voort uit een niet goed passend bit of zijn er lichamelijke problemen?

Hoeveel paarden train je op het moment?
Momenteel rijd ik met mijn eigen (een Westpoint x Ferro) ruin ZZ licht. Daarnaast breng ik een 11 jarige ruin uit op ZZ zwaar niveau en mogen we bijna de overstap maken naar de Lichte tour. Ook train ik een aantal paarden voor klanten en heb ik groot aantal paarden opgeleid tot aan het Z2.

Wat vind je belangrijk tijdens de training?
Wat ik in de training heel belangrijk vind is dat een paard losgelaten, ongedwongen, rechtgericht en in balans loopt. Daarmee is natuurlijk de basis ontzettend belangrijk om daaruit verder te kunnen werken naar “meer”.

Wat vind je belangrijk tijdens het lesgeven?
In mijn lessen streef ik er naar om op te bouwen vanuit ontspanning en ongedwongenheid en vanuit hier naar de aanspanning te gaan rijden. Hierbij vind ik het vooral belangrijk dat het paard goed rechtgericht is, een goede tempocontrole heeft, goed nageeflijk loopt, los door het lijf beweegt en goed reageert op de kleinste hulpen.

Hoe bereid je je voor op wedstrijden?
Wat ik belangrijk vind om me goed voor te bereiden voor wedstrijden is dat we er thuis klaar voor zijn. Hier bedoel ik mee dat ik zonder te veel gedoe m’n paard door de proef heen kan rijden. Thuis wil ik een klasse hoger zijn als dat ik op wedstrijd start. Bij het ene paard rijd ik wat meer proefgericht richting de wedstrijd en bij de ander blijf ik weer meer aan de basis werken. Kortom ik pas de voorbereiding voor wedstrijden aan op het paard.

Wat wil je nog graag willen bereiken in de paardensport?
Graag zou ik binnenkort op Suptopniveau willen rijden. Hierdoor kan ik niveau 5 van de Orun opleiding gaan volgen, lesgeven is namelijk mijn echte passie. In de toekomst zou ik graag op Grand Prix niveau willen rijden, dat blijft natuurlijk altijd een droom van mij.

Heb je nog tips voor iedereen die iets wil bereiken in de sport?
Tijd, geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijke sleutelwoorden in onze sport. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te genieten van de sport en van jou maatje!

Waarom zouden mensen mee moeten doen aan de Paard & Ruiter Instructieweken?
Hoe leerzaam is het om een week lang met jou paard onder deskundige begeleiding te werken aan een bepaald probleem, of juist proefgericht te trainen? Kom uit je eigen comfortzone door eens mee te doen met bijvoorbeeld een crossles! Wij passen onze lessen aan op de vraag van de combinatie, naast de lessen is er ook veel gezelligheid en plezier! Kortom een hele leuke leerzame week op maat voor jou als combinatie!

Menu