Interview Ingrid Brak

Op bezoek bij... Ingrid Brak!

Ingrid Brak is actief in de dressuursport en heeft al meerdere jonge paarden dressuurmatig opgeleid. Ingrid geeft al meerdere jaren met veel plezier les tijdens de Instructieweken. Ook dit jaar zal Ingrid Brak dit weer doen, maar wie is Ingrid Brak? Lees snel verder om Ingrid beter te leren kennen!

Even voorstellen
Mijn naam is Ingrid Brak - Lenes. Mijn stal, Stal Brak is gevestigd in Joure. Hier woon ik samen met mijn man en dochter en hou ik me bezig met het trainen van paarden en het geven van lessen. In de winter staat een groot gedeelte van de stallen gevuld met opfok paarden. Daarnaast ben ik actief als dressuur jurylid en behandel ik paarden middels sportmassage.

Hoeveel paarden train je op het moment?
Het aantal paarden wat ik train is wisselend maar zijn vaak ongeveer acht. Hiervan worden vier paarden in de sport uitgebracht. Het niveau verschilt van net zadelmak tot de klasse ZZ Zwaar. Daarnaast zijn de stallen gevuld met jonge paarden, die hier bij ons in de opfok staan.

Wat vind je belangrijk tijdens de training?
Wat ik erg belangrijk vind is dat de paarden los door het lichaam, goed over de rug en recht lopen. Hier besteed ik eerst veel aandacht aan. Wanneer dit goed voor elkaar is en je hebt je paard daarbij ook goed aan de hulpen worden de oefeningen een stuk gemakkelijker. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat er naar het paard gekeken wordt. Elk paard heeft een andere benadering nodig en een andere mate van training. Alleen als je goed naar je paard kijkt en de tijd neemt om hem te leren kennen kun je hem echt verbeteren en verder ontwikkelen tot een echte Happy Athlete!

Wat vind je belangrijk tijdens het les geven?
Tijdens mij lessen vind ik het net als in mijn eigen training belangrijk dat de paarden goed los, over de rug en recht lopen. En dat mijn leerlingen inzicht krijgen in hoe ze hun paard het beste kunnen trainen. Daarbij is het erg belangrijk dat ze weten wat de plus en de minpunten van hun paard zijn maar ook van zichzelf! Alleen door jezelf en je paard goed te kennen kom je verder.

Wat wil je graag nog bereiken in de paardensport?
Ik beleef veel plezier aan het opleiden van jonge paarden voor de sport of de Ibop. Dit hoop ik dan ook nog jaren te kunnen doen. Uiteindelijk, als ultieme doel, zou ik nog een keer Grand Prix willen rijden.

Hoe bereid je je voor op wedstrijden?
Als we naar een wedstrijd toe werken ga ik meer proefgericht trainen. Meer oefeningen achter elkaar aan rijden en de proeven een paar keer door rijden. Al is ook dit per paard verschillend, bij een paard wat teveel voor mij uitdenkt rijd ik niet altijd de hele proef door en zeker niet te vaak. Daarnaast moet de basis uiteraard goed blijven zodat je je paard optimaal kunt voorstellen op wedstrijd.

Heb je nog tips voor iedereen die iets wil bereiken in de sport?
Waar een wil is, is een weg! Voor de paardensport is doorzettingsvermogen nodig, iedereen krijgt wel te maken met tegenslagen en vaak gaat het niet snel genoeg. Accepteer dat niet alles binnen een jaar lukt, voor sportprestaties is tijd nodig! Geniet van je paard en van elke vooruitgang die jullie samen boeken!

Waarom zouden mensen mee moeten doen aan de Paard & Ruiter Instructieweken?
Het is erg gezellig en leerzaam! Naast de lessen met je paard worden er ook veel andere dingen georganiseerd waardoor je meer inzicht in jezelf en in je paard krijgt. Daarnaast is naar anderen kijken en met elkaar discussiëren ook altijd erg leerzaam!

Menu