Interview Sophie Postma

Op bezoek bij... Sophie Postma!

Sophie Postma is actief in de eventingsport en traint daarnaast paarden op verschillende niveaus. Sophie geeft sinds 2020 met veel plezier les tijdens de Instructieweken. Ook dit jaar zal Sophie weer aanwezig zijn, maar wie is Sophie Postma? Lees snel verder om Sophie beter te leren kennen!

Even voorstellen
Mijn naam is Sophie Postma, 23 jaar en internationaal eventing amazone. Op dit moment maak ik mijn HBO Rechten studie af. Daarnaast heb ik de Orun opleiding niveau 3 succesvol afgerond en het diploma Sportfysiologie bij paarden behaald. Hierdoor kan ik gericht met hartslagmeter lesgeven en trainen. Ook geef ik de gehele week dressuur, spring- en crosslessen en daarnaast ben ik zelf druk bezig op stal met het trainen van paarden.

Hoeveel paarden train je op het moment?
Op dit moment heb ik twee eigen paarden. Bløf, een 14 jarige ruin die ik op het internationale niveau uitbreng in de eventingsport en ik heb nog een 2,5 jarige ruin Narco Liquido. Hij moet de toekomstige opvolger worden van Bløf. Daarnaast heb ik enkele paarden voor de verkoop staan en rij ik nog paarden voor klanten.

Wat vind je belangrijk tijdens de training?
Tijdens een training vind ik het belangrijk dat het paard altijd een Happy Athlethe is. Van achter naar voren, soepel en ontspannen door het lichaam lopen staat bij mij altijd op nr. 1. Vanuit daar (de basis) kan je verder werken.

Wat vind je belangrijk tijdens het les geven?
In mijn lessen staat plezier altijd voorop, maar is mijn doel ook altijd om je wat mee te geven en juist wat te leren! De waarom vind ik zeer belangrijk en leg ik dan ook graag uit.

Wat wil je graag nog bereiken in de paardensport?
Doorgroeien naar het hoogste internationale niveau en meedraaien in de top. Ik zou nog heel graag eens een landenwedstrijd willen rijden en daarin Nederland vertegenwoordigen in het oranje jasje.

Hoe bereid je je voor op wedstrijden?
Tijdens mijn wedstrijden heb je natuurlijk te maken met drie disciplines. Thuis moet alles goed op orde zijn. Vooral de dressuur basis is hierin zeer belangrijk. De gevraagde conditie en daarin het aantal minuten galopperen bereiden we thuis al voor door middel van een schema en galoptraining. Voor een internationale eventingwedstrijd ga ik in de weken daarvoor een paar keer op een gewone dressuur en springwedstrijd.

Heb je nog tips voor iedereen die iets wil bereiken in de sport?
Keihard werken, heel veel doorzettingsvermogen en een beetje lef hebben! Kansen zien en willen aanpakken, ondanks dat dat soms een beetje spannend is. Ik zeg altijd dat je beter kan investeren in heel veel les, dan in 10 nieuwe dekjes.

Waarom zouden mensen mee moeten doen aan de Paard & Ruiter Instructieweken?
De Instructieweken zijn ontzettend leerzaam, maar ook heel gezellig. Het is ontzettend leuk om met elkaar je geheel onder te laten dompelen in je gezamenlijke passie en zo met heel veel nieuwe leerpunten en doelen weer naar huis te kunnen gaan.

Menu